Vriendjes aan de deur

14. dec, 2018

 

Een van de laatste stappen die we nog met Sennah moeten nemen is het lopen van een georganiseerde show door de LSOFV. Daar moet Sennah de kwalificatie Zeer Goed of Uitmuntend krijgen. Op 14 april 2019 gaan we deze show lopen in Zaltbommel. Dit is de laatste stap om  het LSOHV Certificaat van Fokgeschiktheid te verkrijgen.

 

6. dec, 2018

Vandaag hebben we de rapportage ontvangen met de DM beoordeling. Dit werd gedaan adhv wat bloed dat door dierenkliniek Dijkshoorn van Sennah is afgenomen. Het bloed is vervolgens opgestuurd naar het dr. van Haeringen laboratorium uit Wageningen. Zij hebben het beoordeeld. Vandaag zit de rapportage in onze mail. Ook dit resultaat is duidelijk en precies wat we dachten: DM vrij! Toch wel heel fijn om deze officiële bevestiging te krijgen.

13. nov, 2018

Uitslag HD en ED

We hebben de beoordeling van de röntgenfoto’s door de Raad van Beheer ontvangen. Hoewel we ervan overtuigd zijn dat Sennah d’r botten in goede conditie zijn (ze komt uit een zeer goed nest met sterke ouders) is het toch even een spannend momentje. Want wat als …

Gelukkig hoeven we ons daar geheel geen zorgen om te maken. De beoordeling is zeer positief:

Elleboogdysplasie. Links en rechts: VRIJ!

Heupdysplasie: Norberg waarde : 37,5.  Eindbeoordeling HD B, volgens de Internationale F.C.I.norm.

Geweldig! Sennah kan goede genen doorgeven aan haar puppy’s. We zijn weer een stapje verder.

7. nov, 2018

Vandaag gaan we naar dierenkliniek Dijkshoorn in Zeist om röntgenfoto’s te laten maken van Sennah d’r heupen en ellebogen.

Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) zijn afwijkingen aan de heup- en ellebooggewrichten. Hierbij verloopt de ontwikkeling van de heupen en ellebogen bij een jonge hond niet normaal daardoor kunnen de gewrichten misvormd raken. Met alle gevolgen van dien. ED en HD zijn aandoeningen die we dus willen en moeten uitbannen!

Omdat de beoordeling van het gangwerk van een hond onvoldoende informatie geeft over de toestand van de gewrichten, moet er verder onderzoek gedaan worden. De beste manier hiervoor is door het maken van röntgenfoto’s van de gewrichten. HD en ED zijn erfelijk bepaalde afwijkingen, maar ook uitwendige invloeden zoals groeisnelheid, lichaamsgewicht, beweging, spierontwikkeling en voeding spelen een rol.

Een afdoende behandeling voor HD of ED bestaat niet. Daarom moet getracht worden het ontstaan van HD en ED zoveel mogelijk te voorkomen. Dat kan mede door alleen gezonde honden puppy’s te laten krijgen.


In het algemeen geldt hoe beter de kwalificatie van de heupen en ellebogen, hoe kleiner de kans dat de nakomelingen HD of ED zullen ontwikkelen. Dit is echter geen garantie dat alle nakomelingen van negatief beoordeelde honden ook negatief zullen zijn, de kans is alleen groter. Bij de LSOHV zijn alleen fokhonden toegestaan met de normering HD-a of HD-b.

De beoordeling van de röntgenfoto’s wordt gedaan door een onafhankelijke instantie: de Raad van Beheer.

3. nov, 2018

Vandaag zijn we met Sennah naar de aankeuring gegaan in Amersfoort. Zowel voor haar als voor ons is dit spannend. Wat gaat er eigenlijk gebeuren? Zal ze het goed doen? Wordt ze nerveus? Ik ben het in ieder geval wel al!

Op een veldje komen we diverse mensen tegen met hun prachtige Oudduitse Herders. Sennah loopt nieuwsgierig naar hen toe en er wordt heel wat afgesnuffeld en gekwispeld. Na een kop koffie zijn wij aan de beurt voor onze keuring. Drie mensen beoordelen Sennah. Op een behoorlijk aantal zaken wordt ze gekeurd: totaalbeeld, hoofd, kleur, voor- midden- en achterhand, gangwerk en gebit. Sennah wordt aan alle kanten bekeken en aangeraakt. Ze vindt het wat raar maar laat het rustig toe. 

Na wat administratief werk ontvangen wij een mooie rapportage met als resultaat: Goedgekeurd voor fokdoeleinden. Wat fijn zeg!

Misschien ben ik wel het meest blij met de tekst bij het onderdeel: beschrijving algemene indruk van de hond tijdens de aankeuring: ‘Een rustige hond, sociaal en stabiel’