7. nov, 2018

Röntgenfoto's

Vandaag gaan we naar dierenkliniek Dijkshoorn in Zeist om röntgenfoto’s te laten maken van Sennah d’r heupen en ellebogen.

Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) zijn afwijkingen aan de heup- en ellebooggewrichten. Hierbij verloopt de ontwikkeling van de heupen en ellebogen bij een jonge hond niet normaal daardoor kunnen de gewrichten misvormd raken. Met alle gevolgen van dien. ED en HD zijn aandoeningen die we dus willen en moeten uitbannen!

Omdat de beoordeling van het gangwerk van een hond onvoldoende informatie geeft over de toestand van de gewrichten, moet er verder onderzoek gedaan worden. De beste manier hiervoor is door het maken van röntgenfoto’s van de gewrichten. HD en ED zijn erfelijk bepaalde afwijkingen, maar ook uitwendige invloeden zoals groeisnelheid, lichaamsgewicht, beweging, spierontwikkeling en voeding spelen een rol.

Een afdoende behandeling voor HD of ED bestaat niet. Daarom moet getracht worden het ontstaan van HD en ED zoveel mogelijk te voorkomen. Dat kan mede door alleen gezonde honden puppy’s te laten krijgen.


In het algemeen geldt hoe beter de kwalificatie van de heupen en ellebogen, hoe kleiner de kans dat de nakomelingen HD of ED zullen ontwikkelen. Dit is echter geen garantie dat alle nakomelingen van negatief beoordeelde honden ook negatief zullen zijn, de kans is alleen groter. Bij de LSOHV zijn alleen fokhonden toegestaan met de normering HD-a of HD-b.

De beoordeling van de röntgenfoto’s wordt gedaan door een onafhankelijke instantie: de Raad van Beheer.